Tratamente naturiste pentru par

 
    Desi investim foarte multi bani, lunar, in cosmetice si tratamente pentru par, sanatatea sa, aspectul sau frumos si stralucitor, vin mai curand        din interior. Asadar, alimentatia noastra, mai precis nutrientii si vitaminele din ea, este factorul cel mai important atunci cand vorbim despre         frumusetea parului.


Daca vrei sa scapi de probleme precum uscaciunea firului de par, caderea parului, scalp iritabil sau aspectul tern, iata de ce vitamine ai nevoie.

Vitamina A. Are un rol esential in cresterea rapida a parului si regenerarea firului. Asadar, daca vrei ca parul sa iti creasca mai repede, adauga in meniul tau cartofi dulci, salata creata, brocoli, spanac si pepene.

Vitamina B. Daca iti cade parul, atunci cel mai probabil ai o carenta de vitamina B, in toate formele sale  - B2, B6 sau B 12. Aceasta vitamine intareste firul de par si radacina. Gasesti complexul de vitamine B in suplimente speciale sau in fructe de mare si peste.

Biotina. Este o alta forma a vitaminei B, desi este numita uneori vitamina H, despre care se crede ca protejeaza firul de par de uscaciunea excesiva, incetineste procesul de albire si intareste radacina, prevenind caderea parului. Se gaseste in suplimente alimentare, in farmacii.

Vitamina C. Stim deja ca Vitamina C, mai ales cea care provine din citrice, este un adjuvant excelent al sistemului imunitar si joaca un rol important  in regularizarea nivelului de sebum. Consuma cat mai multe citrice, fructe si legume in general, insa daca fumezi sau bei alcool in mod frecvent, ia si suplimente pe baza de vitamina C.

Vitamina E. Este nutrientul natural pentru piele si par si este cea care confera parului un aspect sanatos si stralucitor. Din pacate vitamina E nu se gaseste in cantitati suficiente in alimente, si de aceea este nevoie de suplimente. Consulta-ti mai intai medicul de familie.

Seleniu.Este un mineral care contracareaza efectele toxinelor, care nu numai ca fac rau organismului, dar deterioreaza si parul. Seleniul se gaseste in usturoi, peste, fructe de mare, carne de pui, cereale integrale si seminte de floarea soarelui.

Reteta Eco/Bio pentru par subtire si deteriorat

Indicatii:

Aceasta reteta te va ajuta sa ai un par de invidiat: mai lung, mai frumos, mai sanatos si mai puternic.

Lasa-l sa absoarba toate substantele nutritive din fiecare ingredient!

Compozitie:

2 linguri smantana cat mai naturala, 2 linguri de ulei de germeni de grau, o lingura de ulei de argan si o lingura suc de lamaie. mai putin

 Utilizare:

Toate ingredientele se amensteca intr-un vas de sticla si se intinde pe parul proaspat spalat si umed. Pentru ca aceasta solutie sa fie mai usor de manevrat in par, iti recomandam sa o incazesti putin.

Dupa aplicare acopera capul cu o casca de baie si stai 15 minute. Apoi te clatesti. Parul proaspat spalat se clateste cu infuzie de salvie, masand bine scalpul, pentru intarirea radacinii firului de par si pentru stimularea cresterii.

Se aplica 1 data pe saptamana

Tratamente naturiste pentru par

- contra caderii parului: 2 linguri ulei de masline + 1 galbenus de ou + cateva picaturi de lamaie (o fiola de vitamina C care intareste parul); apoi, omogenizate se aplica pe parul curat, se acopera cu o casca de baie si se sta 45 de minute, dupa care se spala cu sampon;

- contra caderii parului si a matretii: 500 gr praf de cedru (de la farmacie) + 2 galbenusuri de ou ( in functie de lungimea parului) + cateva picaturi de lamaie. Se adauga pe radacini 15 minute, iar apoi se samponeaza. Se repeta o data pe saptamana/ 3 ori pe luna;

- pentru un par mai des si mai lucios: 1 galbenus de ou +1/2 pahar de chefir sau sana + 1 ceapa rasa fin + putin alcool alimentar. Se aplica pe par si se lasa 2 ore, se samponeaza si nu se usuca cu foehnul. Se repeta de 3 ori pe luna;

- pentru par subtire si deteriorat: balsam+ 2 linguri smantana + 1/2 lingura de ulei de germeni de grau + 1 lingura suc de lamaie.

Se omogenizeaza si se intinde pe parul umed dupa spalare, se acopera cu o casca de baie, se sta 15 min. si apoi se clateste. Se aplica 1 data pe saptamana.

 

Cresterea frumoasa a parului

    Cate un pumn plin de urzici proaspete si frunze proaspete de nuc, mesteacan si soc si o tulpina de rostopasca, se introduc in apa rece si se pun pe foc pina ajung la punctul de fierbere. Repaos: 3 minute. Cu un sapun medicinal si jumatate din cantitatea de lichid obtinuta se spala bine parul, dupa care se clateste cu apa. Cealalta jumatate din cantitate este lasata sa actioneze citeva minute asupra parului si a pieiii capului, fara a mai clati o data parul cu apa simpla.

 

Impotriva caderii parului

    Impotriva caderii parului foarte eficienta este tinctura de lavanda. Se realizeaza frectionarea la radacina parului cu tinctura de lavanda din abundenta, dupa care capul se acopera. Frictionarea cu tinctura, conform prospectului, se face o data pe zi, seara, se tine apoi acoperit 1-2 ore, dupa care se spala bine, de preferat cu sampoane naturale.

Alifie cu rostopasca

    Amestecati 6 g suc de rostopasca planta, sapun alb si unguent camforat, pana obtineti o alifie omogena. Se spala parul, clatindu-se foarte bine, apoi se realizeaza o infuzie din frunze de rostopasca (1/2 lingurita de planta maruntita, peste care turnati 200 ml apa clocotita, acoperiti vasul pentru 8 ore, apoi strecurati). Dupa realizarea infuziei se aplica alifia la radacina firelor de par si se frictioneaza energic. Recomandari naturiste si eficiente pentru cresterea parului.


Tinctura de mesteacan

Se recomanda frectionarea usoara a radacinii parului, cu un amestec de tinctura de mesteacan si tinctura de ardei iute, in proportii egale.

Tinctura de urzica

Se frectioneaza radacina parului cu o combinatie in proportii egale de tincturi de urzica si tinctura de ardei iute.

Tinctura de usturoi

    Se foloseste de 1-2 ori/saptamana, prin frectionarea radacinii firului de par. De asemenea, se recomanda folosirea unui sampon natural obtinut din combinarea a doua galbenusuri de ou cu doua linguri din combinatia de tincturi pentru cresterea parului prezentate anterior (urzica, brusture, ardei iute, mesteacan, in proportii egale) si 4 linguri de apa, urmata de o amestecare energica. Samponarile cu ou si tincturi se fac in mod obisnuit, inlocuind samponul sintetic, de 1, 2, 3 ori pe saptamana, in functie de necesitati (lungimea parului, poluarea aerului, etc)

Ceai de pedicuta

    Spalarea capului cu decoct de pedicuta, ajuta la cresterea parului.

    Intarirea firului de par

    Pentru intarirea firului de par, la finalul spalarii, se clateste parul cu o lingurita de tinctura de pedicuta, diluata intr-o cana cu apa calda.

    Impachetari cu ulei pentru parul uscat si tocit.

    Spalatul cu sampon, uscatul cu feonul, vantul, soarele si praful afecteaza parul, pierzandu-si din stralucire. Impachetarile cu ulei confera parului stralucire. Se aplica uleiul fie cu cateva ore inaintea spalarii, fie pe intreaga durata a noptii, spalandu-l apoi dimineata.

    Stralucire deosebita

    Este foarte important sa va clatiti foarte bine parul, pentru a elimina toate resturile de sampon sau balsam, caci altfel acestea il vor "imbacsi". Daca puteti, ultima clatire trebuie facuta cu apa rece, caci va conferi o stralucire deosebita parului.

    Uscare delicata

    Dupa ce v-ati spalat, nu incepeti sa va frecati puternic parul cu prosopul. Apa elimina orice urma de grasime de pe par, ceea ce il face extrem de friabil. Cel mai bine este sa il tamponati usor si apoi sa il infasurati intr-un prosop moale.

 

Cresterea si regenerarea naturala a parului

    Pe langa produsele cu aplicare locala pentru cresterea si regenerarea parului este utila consumarea dejunului Kolath, zilnic.

Reteta este urmatoarea:

- se pun intr-un vas 3 linguri de faina integrala de grau, peste care se pun 5 linguri de apa si se lasa 6 ore (de seara pana dimineata) la fermentat;

- in alt vas se pun 2 linguri de stafide care se acopera cu apa si se lasa peste noapte;

- dimineata se amesteca continutul celor 2 vase, fara sa se arunce apa si se rad peste acest continut 2 mere, se adauga 2 linguri de miere, 2 linguri de nuci pisate si 2 linguri de suc de lamaie, 5-6 migdale rase; se mananca dimineata. Puteti consuma orice cantitate doriti, pastrand aceste proportii.

Parului ii este necesar un tratament deosebit. Aveti nevoie de: 1 capsula de vitamina E, 1 lingurita de miere.

 

Preparare:

    Aceste ingrediente se amesteca cu o cantitate de sampon, dupa care se aplica pe parul umed, si se maseaza usor podoaba capilara, dupa care se clateste foarte bine. Sa nu se foloseasca la clatit apa foarte fierbinte, sa fie la temparatura camerei, este recomandat sa se clateasca la urma varfurile cu apa rece.

    Pentru persoanele care prefera cosmetica naturista, se recomanda: ulei de parafina; ulei de ricin; vitamine uleioase A+E+F; 2 galbenusuri proaspete. Toate acestea se amesteca, iar continutul obtinut se aplica pe parul proaspat spalat si sters bine. Se acopera cu un prosop si se lasa sa actioneze timp de 30-60 minute, dupa care se degreseaza cu sampon, se clateste si se aplica balsamul necesar.

    Vrei să ai un păr lung şi sănătos? Nimic mai uşor. Există metode naturale care te pot ajuta să ai un păr sănătos şi lung, cu condiţia să eviţi produsele toxice şi să schimbi câteva obiceiuri nesănătoase, inclusiv alegeri proaste în ceea ce priveşte dieta.
 

    Pentru a vedea o îmbunătăţire în sănătatea părului tău, şi chiar a sănătăţii tale, trebuie să respecţi câteva instrucţiuni simple, notează „Why don't you try this?“. 1. Tunde-te la fiecare două luni! Sună ciudat să-ţi scurtezi părul atunci când tu, de fapt, încerci să-l laşi să crească. Dar este esenţial să tai aproximativ 6-7 milimetri la fiecare 6-8 săptămâni pentru a-l face să crească mai lung. Trebuie să scapi de vârfurile „moarte“, dacă nu, pe termen lung, vei avea de suferit. Ţine minte, vrei ca părul tău să fie lung şi sănătos, nu doar lung. 2. Ai grijă de mănânci! Ştiai că alimentaţia influenţează cât de rapid creşte părul? Dacă mănânci multe alimente bogate în proteine, vei vedea o diferenţă uriaşă în sănătatea părului tău, dar şi în viteza cu care creşte. Cele mai bune alimente pentru creşterea şi sănătatea părului sunt peştele, ouăle, nucile şi fasolea. Mai mult, fructele şi legumele proaspete vor oferi organismului tău vitaminele esenţiale şi pentru creşterea părului. 3. Uleiurile esenţiale Dacă vrei ca părul să-ţi crească mai repede, uleiurile esenţiale îţi sunt de ajutor. Foloseşte-te de ele ca de o mască de păr, pentru a-i stimula creşterea şi a-l face mai sănătos. Uleiurile esenţiale ca lavanda, rozmarinul, cimbrul, uleiul de cedru şi jojoba te scapă de praf şi de murdăria din păr, „destupă“ foliculii şi permite nutrienţilor şi vitaminelor să hrănească părul şi scalpul. Amestecă, pur şi simplu, câteva picături de ulei esenţial (sau chiar o combinaţie de mai multe) şi fă-ţi un masaj la cap de două-trei ori pe săptămână. Vei fi uimită de rezultate. 4. Masajul scalpului Un mod sigur de a-ţi stimula creşterea părului este să-ţi faci un masaj al scalpului de fiecare dată când te speli pe cap. Un masaj delicat timp de 30 de secunde, chiar un minut, va ajuta la stimularea vaselor de sânge şi la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, adică la oxigenarea foliculilor părului. O diferenţă notabilă se va vedea la patru-şase săptămâni de când ai început să-ţi masezi capul. 5. Uleiul de cocos ca mască de păr Elimină uleiul de cocos din dietă şi adaugă-l pe lista produselor cosmetice. Amestecă cantităţi egale de ulei de cocos cu miere, topeşte-le într-o crăticioară şi aşa îţi faci o mască de păr incredibilă. Lasă uleiul să fie absorbit de păr timp de 30-90 de minute şi apoi spală-te pe cap. Părul va creşte mult mai repede. 6. Oţetul de mere Bunica avea dreptate: secretul unui păr lung şi sănătos este clătirea cu oţet de mere. Amestecă puţin oţet cu un pic de apă şi clăteşte-te cu această soluţie după fiecare şamponare. Oţetul de mere îndepărtează mizeria şi praful adunate în cursul zilei şi chiar acumulările de produse cosmetice de pe firul de păr. Folosit regulat, oţetul de mere îţi va revitaliza părul, lăsându-l moale şi fin. 7. O reţetă miraculoasă pentru păr Amestecă două linguriţe de vodcă, cinci picături de ulei de lavandă, cinci de muşeţel şi cinci de rozmarin cu o lingură de apă distilată. Foloseşte acest amestec la un masaj delicat al scalpului. Această reţetă ajută la omorârea microbilor din păr, la deschiderea foliculilor şi la o creştere a părului mai rapidă. Este foarte important şi să ştii că multe produse cosmetice promovează beneficii potenţiale şi leacuri minune. Nu te încrede în ele, produsele pentru păr sunt pline de chimicale şi de conservanţi care sunt rele pentru tine, dar şi pentru mediul înconjurător. Cele mai bune soluţii sunt cele naturale.