Ceaiuri
Cui nu ii place un ceai de tei aromat intr-o seara friguroasa de iarna? Sau un ceai de tei cu gheata si lamaie, cand canicula este in toi si nu mai stii cum sa te racoresti? Orice varianta ai alege, elementul principal este unul singur: Tilia cordata, adica teiul. Pe langa starea de bine pe care ti-o confera o bautura preparata din florile acestui arbore, este bine sa ii descoperi si alte calitati, dar si efectele negative.
Afla si tu, in continuare, care sunt beneficiile si contraindicatiile ceaiului de tei!
Beneficiile ceaiului de tei
Poporul roman foloseste teiul inca din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru diferite afectiuni. Acest arbore are frunze rotunde, cu varful ascutit si flori alb-galbui insotite de o frunza care s-a dezvoltat sub forma lanceolata si care poarta numele de bractee. Din flori este preparat ceaiul parfumat si atat de util in tratarea diverselor afectiuni. Printre acestea, se numara anxietatea insotita de atacuri de panica, hipertensiunea, agitatia, insomnia , bronsita si raceala. Lista de beneficii ale ceaiului de tei este lunga si printre ele se numara actiunea antispastica, relaxanta, expectoranta, diuretica si sudorifica. De exemplu, band ceai de tei, poti scapa de raceala, pentru ca prin transpiratie ti se regleaza temperatura corpului. In plus, vitamina C joaca un rol important in tratarea afectiunilor de sezon. Pentru un efect rapid, adauga si o lingurita de miere in cana cu elixirul miraculos.
Contraindicatiile consumului ceaiului de tei
Daca vrei ca ceaiul de tei sa aiba efectul scontat si sa fii ferita de efectele negative pe care le poate avea aceasta planta, trebuie sa stii ca este contraindicata in cazul in care ai probleme cardiace. Motivul il reprezinta faptul ca florile de tei sunt cunoscute printre specialisti pentru toxicitatea lor atunci cand vine vorba despre astfel de disfunctii.
In plus, consumat in cantitati excesive, ceaiul de tei nu mai are efect sedativ, ci efect opus, provocand palpitatii, agitatie si chiar insomnie.
Mitul ceaiului de tei, care provoaca impotenta
Umbla vorba in popor ca ceaiul de tei poate provoca impotenta in cazul domnilor. Ei bine, acesta este doar un mit. Specialistii au observat ca sistemul nervos isi diminueaza activitatea in urma consumului ceaiului de tei, datorita efectului calmant al acestuia. De aici porneste si ideea referitoare la impotenta manifestata in cazul in care un barbat consuma aceasta bautura parfumata, intrucat erectia este influentata de sistemul nervos, iar teiul poate ingreuna acest proces.
Modul de preparare al ceaiului de tei
Atunci cand prepari ceaiul de tei, trebuie sa ai in vedere faptul ca, spre deosebire de alte plante, efectele sale pozitive vor fi cu adevarat vizibile daca respecti cativa pasi. Mai intai de toate, trebuie sa stii ca este indicat sa prepari ceaiul de tei sub forma de infuzie, nu sub forma de decoct. Asadar, dupa ce ai pus o lingurita de flori in cana, toarna peste ele apa fierbinte. Lasa-le timp de patru minute, apoi strecoara ceaiul si bea-l intr-un interval de timp cat mai scurt. In cazul in care te gandesti sa il lasi peste noapte, pentru a-l consuma a doua zi, renunta la idee, pentru ca efectele sale benefice vor disparea.
Ceaiul de tei este o bautura parfumata si benefica pentru organism, cata vreme este consumata cu moderatie. Apeleaza si tu la acest remediu naturist si vei simti puterea tamaduitoare a acestei plante.
Ceai de galbenele: beneficii, indicatii si contraindicatii
Cum se culeg florile de galbenele?
Florile de galbenele trebuie culese si uscate rapid intr-un mediu aerisit, fara a folosi vreo sursa artificiala de caldura. De obicei se consuma petalele, dar si intreaga planta. Aceasta contine urmatoarele substante active: ulei esential, carotinoida, mucilagiu, fermenti, acizi organici, etc.
Beneficiile ceaiului de galbenele
Prin consumul de ceai de galbenele se pot trata ulcerul gastric si infectiile cavitatii bucale si ale gatului, in acelasi timp fiind imbunatatita digestia prin stimularea bilei. De asemenea, ceaiul de galbenele previne aparitia crampelor menstruale, a bolilor hepatice si a constipatiei.
Ceaiul de galbenele are si proprietati antiinflamatorii si antispasmice, fiind folosit si in tratarea vanatailor, a ranilor, a eczemelor, a bolilor pielii, a hemoroizilor si a arsurilor.
Contraindicatiile ceaiului de galbenele
Ceaiul de galbenele nu trebuie folosit in cazul hipersensibilitatilor sau daca ai alergie la plantele ce apartin aceleiasi familii. Nu consuma aceasta planta in timpul sarcinii si al alaptarii, deoarce nu se cunosc inca efectele pe care le poate avea. Interactiunile cu medicamentele nu sunt cunoscute, dar in prezenta mucilagiului creste riscul unei absorbtii incetinite a altor produsi activi.
Cum se pregateste ceaiul de galbenele?
Pentru a prepara ceaiul de galbenele fierbe un litru de apa, apoi adauga una sau doua linguri de galbenele si lasa la infuzat pentru 10 minute. Impotriva problemelor de bila bea 2-3 cani/zi, dar asigura-te ca ceaiul se afla la temperatura camerei in momentul consumului
Ceai de urzica: beneficii, efecte si indicatii
Urzica este o planta minune cand vine vorba de beneficiile pe care le aduce sanatatii. Este foarte buna pentru tratarea anemiei, actioneaza impotriva caderii parului, dar si impotriva unor alergii. Mai mult, este excelenta si pentru detoxifiere, asa ca vara asta ceaiul de urzica ar trebui sa devina prietenul tau cel mai bun.
Urzica este o planta medicinala cu proprietati vindecatoare, care ofera beneficii variate atat pentru piele si ten, cat si pentru organism. Fie ca ai probleme cu acneea, fie ca vrei sa urmezi o cura de detoxifiere, ceaiul de urzica este aliatul tau.
Proprietatile urzicii
Urzica, banala planta care creste pe langa case, pe malul apelor sau prin paduri, este de fapt un adevarat dar al naturii. Desi lumea se fereste de perii urticanti ce o acopera, in traditiile populare urzica este un adevarat medicament.
Planta este bogata in vitaminele B2, C si K, si contine, de asemenea, acid folic, fosfati si saruri de calciu. Datorita acestora, ceaiul de urzica este recomandat pentru proprietatile sale hemostatice, pentru fluidizarea secretiilor bronsice si pentru actiunea sa diuretica. De asemenea, ceaiul de urzica ajuta si la scaderea zaharului din sange, la refacerea tesuturilor si poate fi folosit si ca solutie astringenta, antimicrobina si antiseptica.
Beneficiile ceaiului de urzica
Ceaiul de urzica are beneficii pentru o multime de probleme ale organismului. Anemia, unele boli de piele precum acneea, caderea parului, diabetul, varicele, numeroase alergii, tulburarile menstruale, bolile renale, hipertensiunea, reumatismul, hemoroizii sau detoxifierea organismului sunt doar o parte dintre problemele asupra carora utilizarea ceaiului de urzica actioneaza.
Efectele ceaiului de urzica
Ceaiul de urzica poate fi aliatul tau pentru a combate anemia in sezonul cald. Acum este momentul ideal pentru a-ti inviora organismul printr-o cura de detoxifiere cu ceai de urzica. De asemenea, are efecte benefice asupra bronsitei, calmeaza tusea si este recomandat si in cazul menstruatiilor abundente si neregulate. Elimina apa din tesuturi si poate fi folosit si in bolile de rinichi, ajutand la dizolvarea pietrelor de nisip.
Tot cu ajutorul ceaiului de urzica poti combate si reumatismul sau guta, iar decoctul din frunze si radacina de urzica poate fi de mare ajutor in tratarea hemoroizilor.
De altfel, urzica este de folos si cand vine vorba de intarirea radacinii parului, combaterea matretei si a seboreei.
Mod de preparare
Se foloseste o lingurita de frunze proaspete ori uscate care trebuie oparite cu 250 ml de apa si lasate timp de 10 minute la infuzat. Poti folosi ceaiul de urzica cu incredere pentru detoxifiere sau tulburari menstruale, sau poti adauga si cateva picaturi de bitter suedez sau propolis, pentru un efect sporit impotriva racelilor si tusei.
Pentru a obtine un sirop de urzica, ideal in cazul anemiei, ai nevoie de un borcan de sticla pe care sa il umpli trei sferturi cu frunze de urzica tocate marunt, peste care sa torni miere. Lasa la macerat amestecul vreme de 30 de zile, iar apoi ia cate 3 lingurite din acest sirop, zilnic, timp de o luna.
De asemenea, pentru reglarea glicemiei, poti consuma ceai de radacina de urzica pe care il poti face prin maruntirea radacinii si lasarea ei la inmuiat, in apa, timp de o noapte. Apoi, aceasta se fierbe si se lasa la infuzat 10 minute.
In cazul in care incerci sa tratezi varicele, poti face bai la picioare folosind radacina si tulpina urzicii. Ambele se toaca marunt si se tin in apa timp de o noapte, dupa care se fierb, iar amestecul se foloseste fierbinte pentru baile de picioare.
Pentru alergii este foarte bun sucul de urzica, pe care il poti obtine usor din frunze proaspete si apa, mixate in blender.
Contraindicatii ale ceaiului de urzica
Desi ceaiul de urzica este extrem de benefic, consumul sau excesiv poate avea si efecte negative asupra organismului. Datorita actiunii sale diuretice, poate provoca tulburari ale echilibrului electrolitic, iar unele proprietati ale ceaiului de urzica pot duce la cresterea gradului de coagulare a sangelui si pot favoriza aparitia trombozelor.
De asemenea, medicii spun ca folosirea in exces a ceaiului de urzica nu este indicata pentru femeile gravide, deoarece poate determina contractii mai dese ale uterului.
Ceaiul de urzica ajuta la slabit
Daca vrei nu doar sa-ti detoxifici organismul, ci sa si slabesti cateva kilograme, ceaiul de urzica este, de asemenea, de mare ajutor. Fara prea mult efort, ceaiul de urzica te face sa elimini kilogramele in plus punand sangele in miscare si contribuind la eliminarea substantelor toxice din organism, inclusiv a zaharului si a apei din tesutul adipos. O cura cu ceai de urzica, tinuta cel putin 30 de zile si combinata cu exercitii usoare de sport, pe care le poti face chiar si acasa, va avea, cu siguranta, rezultate pozitive asupra siluetei tale.
Avand in vedere numeroasele beneficii pe care le are asupra organismului tau, indiferent daca prin uz intern sau extern, ceaiul de urzica nu trebuie sa lipseasca din casa ta. In cazul in care ai posibilitatea, culege chiar tu urzicile si foloseste-le cu incredere atat radacina, cat si tulpina si frunzele. Ai grija, insa, sa porti manusi, si alege urzicile de pe malul apelor, nu cele de pe marginea drumului, pentru a evita substantele toxice provenite din trafic.
Daca culegi urzici din padure, cauta-le pe cele care cresc la loc umbros, ele fiind mai suculente si mai vii. In cazul in care nu ai posibilitatea de a culege singura urzicile, le poti gasi in piete sau in magazinele naturiste, sub forma de ceai.